
“Kıdem Tazminatına dokunmayın”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan yeni ekonomik planda yer alan ‘Kıdem tazminatının fona devredilmesi’, ‘zorunlu BES’ ve ‘reform adı altında sosyal güvenlik haklarının kısıtlanması’ gibi düzenlemelere tepki gösterdi.
Açıklanan yeni pakette emekçileri tamamen güvenceden yoksun bir duruma getirecek düzenlemelerin yer aldığını belirten CHP Milletvekili Gürer, “Kıdem tazminatı işçinin işi, aşı, geleceğidir; ona dokunmak emekçiler için köleleştirme anlayışının devamıdır. Kıdem ile ilgili düzenleme, işçilerin haklarını ortadan kaldıran bir şekilde düzenlenmeye dönüşürse çalışma barışını etkiler. Ekonomiyi daha sorunlu kılar” dedi.

Gürer, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu durum, emeklilikte yaşa katılanların (EYT), iktidar partisine gösterdiği önemli bir tepkiydi. EYT’lilerin çoğu da iktidar partisi mensubu olmayan adaylara oy kullandı, bu net olarak yerel seçimlerde sandıklara yansıdı ama iktidar halen emekçilerin tepkisinden, söz verildiği halde kadroya alınmayan taşeron işçilerin tepkisinden, tepkisinden ders almamış görünüyor”
17 yıldır, işçiler lehine tek bir düzenleme yapılmadı, sürekli aleyhte yeniliklere gidildi. Her krizin faturası, işçilere, emekçilere kesildi. Bireysel emeklilik sisteminden, iş güvenliğine, kayıt dışı çalışanlardan, grev haklarının engellenmesine kadar çok sayıda sorun, Türkiye’de çalışma hayatını bu duruma getirdi” dedi.
Kıdem Tazminatı emekçilerin en önemli güvencesi olduğu halde ona dahi göz dikmesi anlaşılır bir durum değil, bu noktaya durumun taşınması yeni sorunlar üretir. Kıdem tazminatı uygulaması ile esasen işçinin korunması amaçlanan bir düzenlemedir. Kıdem tazminatı, işçiler açısından maddi bir güvence olarak oluşturulmuş olsa da süreç içinde keyfi işten çıkarmaları da önleyen bir özellik durumuna ermiştir. Kıdem tazminatı işçilerin kazandığı bir haktır. Bunun değiştirilmesi, fona devredilmesi kabul edilemez” diye konuştu.
Toplumda geniş kitleleri doğrudan etkileyen bu konunun oldubittiye getirilmesi, var olan sorunları daha da artırır. Ülkenin ekonomik kriz yaşadığı bu süreçte en acil konu kıdem tazminatı olmadığı apaçık ortadadır. İş güvencesi, işsizlik sigortası ve kıdem tazminatını güçlendirici düzenlemeler gerekirken mevcudu daha geriye götürüp işçileri mağdur edecek uygulamaların yeni sorunlar üretmekten başka bir yararı yoktur”.

Gürer, kıdem tazminatının fona devredilmesinin düşünülemeyeceğini, tam tersine işyerlerinde yaşanan sorunların aşılması için devletin ve bankaların ipotekli alacaklarının önüne alınması ve öncelikli ödenecek kalem durumuma getirilmesi gerektiğini de belirtti.
Yorum Yazın